Home » kunstportfolio » kunst social cross

Social cross

Beschrijving

Een kruis bestaande uit zeven vierkante blokken. Alle blokken bevatten een logo van social media. Het zijn de op dit moment meest gebruikte vormen van social media. Het materiaal is kunststof of hout. Het kruis zal 3 tot 4 meter hoog zijn. De blokken zullen ieder ± 70cm zijn. De plaatsing kan in een museum of in de publieke ruimte. 

Social Cross

Om de huidige tijdgeest vast te leggen heb ik gekeken naar wat mensen dagelijks beweegt. Social media heeft niet voor leegloop van de kerk gezorgd, maar lijkt in verschillende opzichten een zelfde rol als religie te vervullen. Op social media worden mensen verbonden en meet men zich een identiteit aan. Hier laten mensen zien wie ze willen zijn. Het wekt de indruk een hoopvolle omgeving te zijn.Waar vroeger de kerk naast een religieuze ook een sociale functie vervulde is men nu digitaal verbonden met elkaar.

De samenhorigheid die hier door kan ontstaan, geeft het individu troost. Tegelijkertijd is het individualisme groot en voert schone schijn de boventoon. De constante factor van social media beheerst het leven, zoals de kerk vroeger de mens in zijn greep had.

De huidige tijdgeest is ook vergankelijk. Over enkele jaren zal social media op andere manieren en via andere wegen worden ingevuld. De vraag is hoeveel religie en social media nu werkelijk gemeen hebben. Religie heeft een omvangrijke historie die mede vorm heeft gegeven aan de huidige indeling van de wereld. 

De nieuwe social media wordt iedere dag bedreven door miljarden mensen wereldwijd. Wat voor invloed heeft dit op de sociale cohesie? Gedraagt men zich nu meer a-sociaal of sociaal op social media?

De gedachte is dat dit werk deze en andere vragen oproept en een bewustwording teweeg brengt.

Scroll naar boven