Home » kunstportfolio » kunst Courage Utrecht

Courage Utrecht

courage utrecht

Courage Utrecht Tour de France 2015
Het resultaat mag er wezen. Bij het passeren van de renners komt het kunstwerk volop in beeld. Miljoenen kijkers van over de hele wereld zien de Courage aanmoediging.

courage utrecht
courage utrecht
courage utrecht

26 juni 2015

Courage op koers
Vandaag was het uur van de waarheid. Courage ging het dak op. Met hulp van hoogwerker en hijskraan werd het gevaarte de lucht in gehesen en gemonteerd. En niet te vergeten de mankrachten van Brandwacht en Meijer die de boel aldaar tot een geheel in elkaar draaiden. De hele dag zijn de mannen in de weer met de letters. Ondanks de perfecte voorbereiding bleek het een volledige dagtaak.
 
Van concept tot kunstwerk
Het is ongelofelijk om te zien hoe dit idee ontsproten aan mijn brein tot een 9 meter breed kunstwerk is gerealiseerd. Het lettertype, de spatiëring, de kleuren alles klopt. Natuurlijk hebben we op details het plan aangepast aan de mogelijkheden die er waren. Maar de boodschap staat als een huis. 
 
Moedig voorwaarts
Courage is voor de renners die via de Vondellaan richting Parijs koersen, hun weg zal nog de nodige hobbels kennen. Maar Courage is zeker ook voor alle Utrechters, voorbijgangers, fietsers, voorbij rijdende treinreizigers, vaders, moeders, zonen en dochters. Iedereen kan op een bepaald moment wel Courage gebruiken. Aan de voet van jouw Mont Ventoux. Dat moment dat je écht even moet doorzetten, even lef moet tonen en je niet uit het veld moet laten slaan. Dan heb je Courage nodig. 
 
Fantastische etappe
Ik kijk terug op een fantastische etappe, maar vooral kijk ik trots omhoog! Mijn dank gaat uit naar Paul Barendregt van Rudolf Magnus en Brandwacht en Meijer. Ik wens iedereen een prachtige Tour de France!

18 juni 2015

Tour opgetuigd
Nog iets meer dan twee weken en dan start de officiële Grand Depart. Utrecht is al flink opgetuigd. Vluchtheuvels en drempels worden platgewalst. En in iedere etalage staat een fiets. Alles in de stad ademt de Tour. Zo ook in mijn leven de afgelopen tijd. Zeker sinds het bericht dat ik met mijn inzending als eerste over de finish vloog. Ontwikkelingen volgden elkaar in een razend op. En ik bleek zelf ook de nodige Courage te kunnen gebruiken.


Tour de force
In lijn met grote vrije geesten heb ook ik bij mijn creatieve concept geen rekening gehouden met uitvoering, constructie en kosten. Deze aardse zaken waren dan ook geen vereiste bij inzending. Gelukkig maar, anders was er nooit iets van gekomen. De enige vaste parameter was het budget.


Na consultatie van enkele bedrijven bleek dit budget al snel niet toereikend was voor de uitvoering van mijn idee. De versie van lichtbak letters zal helaas alleen in Photoshop blijven bestaan. Maar met wat doorzettingsvermogen, noem het Courage, en in samenspraak met Paul Barendregt, directeur van BCU en initiatiefnemer van de prijsvraag, kwamen we de club op het spoor waarnaar we op zoek waren. In Brandwacht en Meijer vonden we de partner die graag mee wilde denken. Die steun in de rug was meer dan welkom. Tijdens de voorbereiding kwamen we al meerder collen van de hoogste categorie tegen. Opdoemend in de vorm van ontoereikend budget, een vormgever die twijfelde, of de beperkte draagkracht van het dak van het bijna 100 jaar oude pand.

Nieuwe dimensie
Samen met Brandwacht en Meijer kwamen we tot de best haalbare oplossing. Alle letters maken we twee keer. Want twee keer 2D heeft evenveel impact als één keer 3D, zo redeneerden we. De staande letters bevestigen we staand tegen de gevel. Plat op het dak leggen we de liggende letters, voor de helikopterview. Brandwacht en Meijer zaagt met alle courage die zij in zich hebben de letters nu uit in betonplex. De verwachting is dat het volgende week het dak op gaat. En tegen de gevel aan dus…

courage utrecht
courage utrecht
courage utrecht
courage utrecht

1 mei 2015

Courage Gewonnen!!!

Blij verrast was ik toen ik 28 april hoorde dat mijn ontwerp gewonnen had. Bedrijvencentrum Rudolf Magnus heeft een prijsvraag uitgezet voor een kunstobject voor op hun dak. Aanleiding was de Tour de France die dit jaar in Utrecht start. De renners zullen ook het aan de Vondellaan gelegen gebouw passeren.
Lees hier het nieuws over de prijsvraag.

‘COURAGE’ voor iedereen in Utrecht
Echte Tour-fan’s schrijven de namen van coureurs en aanmoedigingen op de straten van het parcours. Ze leven mee met de renners die afzien en moedigen hen aan.
Zo is het in Utrecht niet anders. Tour-renners krijgen vanaf het dak van het Rudolf Magnus gebouw ‘COURAGE’ mee. Het kunstwerk zal zeker ook door de helicopters van de Tour gespot worden aangezien het van bovenaf ook leesbaar is.
Daarnaast zal ook iedere langs fietsende, rijdende, rennende of wandelende Utrechter ‘COURAGE’ meekrijgen.
Deze universele aanmoediging is dus niet alleen voor de tourrenners maar voor alle Utrechters en andere voorbijgangers. Ieder mens kan op zijn tijd ‘COURAGE’ gebruiken. Zeker fietsend tegen de wind langs het station.
Ook in het donker zal het kunstwerk zijn kracht behouden door de verlichting van binnenuit.

Op deze pagina kan je het proces tot en met de Tour in de gaten houden. Hopelijk is het op tijd klaar, want; De Tour wacht op niemand!

Scroll naar boven